Otvoren preduzetnički kutak u gimnaziji „Panto Mališić“

Obilježen dan planete
22 Aprila, 2018
Održana završna konferencija za medije koalicije 27
15 Juna, 2018

U beranskoj Gimnaziji, u prisustvu predstavnika državne i lokalne uprave, kao i nevladinog sektora, otvoren je Preduzetnički kutak za učenike pomenute škole.

Motiv za osnivanje ovog Kutka se nalazi u želji osnivača, NVO „Sjeverna zemlja“ iz Berana i JU Gimnazije „Panto Mališić“, da svi učenici zainteresovani za preduzetništvo u njemu imaju priliku da rade, uče i kreiraju, odnosno da svoje biznis ideje pretaču u djela, istakli su direktor Organizacije, Marinko Barjaktarović i direktor Gimnazije, Sreten Lutovac.

Otvaranju Preduzetničkog kutka je prisustvovala i Srna Sudar, iz Regionalnog centra za životnu sredinu za Centralnu i Istočnu Evropu, koja je istakla važnost istog za primjenu UN ciljeva održivog razvoja u školama, i izrazila želju da ovakve i slične ideje uvijek dobiju podršku ne samo donatora, već i relevantnih organa javne uprave.

Darko Stojanović, menadžer Opštine Berane sa saradnicima, i Mervana Hadrović, iz Arhus centra u Beranama, su svojim prisustvom i pozdravnim riječima podržali osnivanje Kutka u Gimnaziji.

Kutak je opremljen adekvatnim namještajem i opremom/materijalom koji će služiti ne samo članovima novoosnovanog Školskog preduzeća, već i drugim učenicima zainteresovanim za preduzetništvo.
1. Kako je osnovni cilj otvaranja Preduzetničkog kutka promocija zelenog preduzetništva, isti je otvoren na Svjetski dan zaštite životne sredine – 05. jun.
2. Sa željom da svojim učešćem promoviše principe održivog razvoja u lokalnoj zajednici, a naročite one ekološke, ovom događaju se pridružio i direktor NVO „Društvo mladih ekologa“ iz Nikšića, Miodrag Karadžić.
3. Ova aktivnost je realizovana kroz projekat pod nazivom „Znanjem i saradnjom do UN ciljeva održivog razvoja“, koji NVO „Sjeverna zemlja“ implementira u partnerstvu sa gimnazijama „Panto Mališić“ iz Berana i „30. Septembar“ iz Rožaja. Medijski partner projektu jeste Radio Berane.
4. Ovaj projekat se realizuje uz pomoć bespovratnih sredstava dobijenih preko SEEDLING programa Regionalnog centra za životnu sredinu za Centralnu i Istočnu Evropu. Ovaj program finansira Austrijska razvojna agencija (ADA).