Održana mala škola eko liderstva

Projekat „Mala škola eko liderstva“
18 Aprila, 2018
Obilježen dan planete
22 Aprila, 2018

U Beranama je, u organizaciji NVO „Sjeverna zemlja“, održana dvodnevna „Mala škola eko liderstva“, za 15 mladih iz opština Andrijevica, Berane, Bijelo Polje, Rožaje, Plav, Petnjica i Gusinje.

Pravo učešća na Školi su imali mladi, od 15 do 29 godina, iz omladinskih klubova i asocijacija, srednjoškolci i studenti, predstavnici NVO, mladi političkih partija, predstavnici relevantnih organa lokalne i državne uprave sa teritorije pomenutih opština.

Osnovna znanja, ali i praktične primjere i iskustva iz oblasti zaštite životne sredine, javnog zagovaranja i liderstva, učesnicima Škole su prenijeli Aleksandar Perović, direktor NVO „Ozon“ iz Nikšića i Milorad Mitrović, direktor NVO „Breznica“ iz Pljevalja, crnogorskom društvu poznati kao veliki ekološki aktivisti, ali i lideri u svom poslu – zaštiti životne sredine.

Polaznici Škole su, nakon dodjele sertifikata za uspješno učešće, izrazili zadovoljstvo što su imali priliku da budu dio ove, za region sjeveroistoka Crne Gore, rijetke edukativne aktivnosti, koja im je nametnula nove obrasce razmišljanja i djelovanja. Takođe, istakli su potrebu ponovnog organizovanja ove Škole i naredne godine, imajući u vidu činjenicu da je Crna Gora na pragu otvaranja Poglavlja 27.

Podršku organizaciji ove Škole je pružio Arhus centar u Beranama, u čijim prostorijama se i održala ista. Ova aktivnost je realizovana kroz projekat „Mala škola eko liderstva“ koji je podržan od strane Ministarstva sporta sredstvima za 2018. godinu.