Započet projekat „Selektuj jer ti to možeš!“

USPJEŠNO UVEDEN SISTEM KOMPOSTIRANJA KOD BERANSKIH POLJOPRIVREDNIKA
28 Aprila, 2022
Sjeverna zemlja intenzivno radi na podršci sistemu upravljanja otpadom u Beranama
24 Septembra, 2022

NVO „Sjeverna zemlja“ je započela realizaciju projekta „Selektuj jer ti to možeš!“, sa osnovnim ciljem da poboljša kvalitet stanja životne sredine u Beranama, uspostavljanjem koncepta primarne selekcije otpada kod stanovnika duž obilaznice i u obrazovnim institucijama.
Održivo upravljanje komunalnim otpadom, koji je neizbežan produkt svakodnevnih ljudskih aktivnosti, od velikog je značaja za očuvanje zdravlja ljudi, životne sredine i prirodnih resursa.
Da bi se stanje u ovoj oblasti unaprijedilo, Sjeverna zemlja će kroz realizaciju projektnih aktivnosti dati doprinos jačanju ekološke svijesti građana, ali i uspostaviti evropski model sakupljanja otpada u Beranama, sa fokusom na obrazovne instucije i stanovnike priobalnog područja rijeke Lim.
Kada je riječ o značaju za lokalnu zajednicu ovog projekta, koji će se implementirati osam mjeseci, možemo konstatovati da će on biti višestruk: unaprijediće se stanje svih segmenata životne sredine i zdravlje građana, a unaprijediće se i ekološka svijest građana, te će se tako održavati poboljšano stanje životne sredine.
Očekujemo da će mladi, sa izgrađenim ekološkim navikama postati temelj buduće održive zajednice u Beranama, koja će otpad posmatrati kao resurs, a ne kao balast.
Projekat je podržan u okviru Regionalnog programa lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu – ReLOaD 2, koji finansira Evropska unija iz sredstava Multi-Country Civil Society Facility, uz kofinansiranje UNDP-a i lokalnih samouprava koje su obuhvaćene programom.