Regionalni kamp za wildlife vodiče u Rožajama

Najava: Regionalni kamp u Rožajama
2 Jula, 2023
Projekat Turističko-kulturna ruta Berana
23 Avgusta, 2023

U Rožajama se održava trodnevni Regionalni kamp u organizaciji NVO Sjeverna zemlja iz Berana i Regionalne turističke organizacije Sandžak iz Novog Pazara.
Kamp je kreiran za wildlife vodiče, koji će u narednom periodu, kroz bogatstvo biodiverziteta pograničnog područja Srbije i Crne Gore voditi zainteresovane turiste i zaljubljenike u prirodu.
Učesnici Kampa, njih 22, su u prethodnom periodu završili trening za wildlife vodiče, a dolaze iz pograničnog područja Srbije i Crne Gore, koje obuhvata 8 opština: Pljevlja, Bijelo Polje, Berane, Petnjicu, Rožaje, Tutin, Sjenicu i Prijepolje.
Cilj organizatora ovog trodnevnog događaja jeste da predstavi stazu, koja je kreirana kroz projekat, i koja obuhvata 25 km. Staza će poslužiti svim ljubiteljima prirode, a naročito zaljubljenicima u ptice i krupne sisare, da prilikom obilaska iste, uživaju u direktnom posmatranju divlje faune, ali i svih ostalih prirodnih resursa i bogatstava.
Stazu na crnogorskoj strani je predstavio Ivan Popović, iz PSK Vojo Maslovarić iz Berana, dok je stazu sa srpske strane predstavio Sabahudin Abdagić iz Novog Pazara.
O važnosti ove staze za promociju i održivo korišćenje bogatog biodiverziteta ovog područja prezentacije su imali i predstavnici iz UG Jadovnik i NVO CZIP.
Nakon teorijskog dijela Kampa, učesnici su tokom dva dana Kampa obišli dio staze koja se nalazi na crnogorskoj strani, pod vođstvom I. Popovića, i to dionice: Štedim – Kula i Kula – Besnik.
Ovaj trodnevni događaj, koordiniran od strane Dražena Joksimovića, dipl. turizmologa iz Berana, je jedna od aktivnosti koje se sprovode u okviru Hu Hu projekta: tragovima sova i drugih divljih vrsta.
Hu Hu projekat implementiraju Centar za zaštitu i proučavanje ptica (CZIP) iz Podgorice, i NVO Sjeverna zemlja iz Berana, na crnogorskoj strani, a Regionalna turistička organizacija Sandžak iz Novog Pazara i Udruženje građana „Jadovnik“ iz Prijepolja, na srpskoj strani. Projekat se realizuje uz finansijsku podršku Evropske unije u okviru IPA Programa prekogranične saradnje Srbija-Crna Gora 2014-2020, i uz kofinansiranje Ministarstva javne uprave Crne Gore.
Projekat ima za cilj osnaživanje razvoja turizma zasnovanog na prirodnom nasljeđu – divljim biljnim i životinjskim vrstama u pograničnoj oblasti Srbije i Crne Gore.