Održan okrugli sto na temu „Moj grad i pregovaračko poglavlje 27“

Projekat: „Mreža za zaštitu životne sredine s ciljem održivog razvoja“
12 Marta, 2019
Započela realizacija projekta „ Klimatske promjene – izazov budućnosti “
31 Marta, 2019

Predstavnici NVO „Sjeverna zemlja“ su održali okrugli sto pod nazivom „Moj grad i pregovaračko poglavlje 27“.

Cilj organizacije ovog događaja je bio da se podstakne dijalog svih relevantnih aktera u zaštiti životne sredine iz opštine Berane (relevantni sekretarijati, Komunalno preduzeće, komunalna inspekcija, komunalna policija, nevladine organizacije, Kancelarija za mlade i Arhus centar).

Pored razgovora o temama koje se odnose na poboljšanje i unapređenje stanja životne sredine uopšte, diskutovalo se i o predstojećim obavezama lokalne samouprave iz ove oblasti, shodno otvaranju pregovaračkog poglavlja 27 – Životna sredina.

U prilog toj diskusiji učesnicima Okruglog stola je predstavljen Vodič koji je izrađen za potrebe lokalnih samouprava, a koji govori o obavezama koje će crnogorske opštine imati po pitanju sprovođenja politika zaštite životne sredine na lokalnom nivou.

Pored analize postojećih problema u ovom sektoru, utvrđivanja konkretnih predloga za unapređenje stanja u svim segmentima životne sredine, predstavljeni su i relevantni projekti koje sprovodi Služba menadžera.

Tokom diskusije se pomenula i inicijativa za potpisivanje Memoranduma o saradnji svih relevantinh aktera u našoj opštini kako bi ovaj proces dobio na kvalitetu i dinamici.

Okrugli sto je poslednja aktivnost realizovana u sklopu projekta „Cvjetni park – ogledalo mog grada“, koji se finansira sredstvima Opštine Berane za 2018. godinu.

Inače, na samom početku ovog događaja, učenici JU OŠ „Radomir Mitrović“, članovi ekološke sekcije, su predstavili rezultate rada na radionici koja je održana prethodne nedelje, a pod okriljem ovog istog projekta.