OBJAVLJEN POZIV ZA OČUVANJE AUTOHTONIH GENETIČKIH RESURSA U POLJOPRIVREDI

Fokus grupa u Andrijevici
18 Juna, 2019
OBJAVLJEN JAVNI POZIV ZA PODSTICAJNE MJERE ZA OBLAST TURIZMA ZA 2019/2020. GODINU
7 Jula, 2019

NVO „Sjeverna zemlja“ iz Berana i NVO „Centar za seoski razvoj“ iz Petnjice žele da informišu sve zainteresovane poljoprivredne proizvođače da je Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja, u okviru Agrobudžeta za 2019. godinu kreiralo mjeru „Očuvanje autohtonih genetičkih resursa u poljoprivredi“, i da poziva korisnike da podnesu zahtjeve za podršku.
Podrška se opredeljuje u vidu plaćanja za sve obradive površine i priplodna grla koja ispunjavaju kriterijume ove mjere.
Pravo na podršku imaju proizvođači koji uzgajaju autohtone vrste/sorte/rase i koji su saglasni da sarađuju sa institucijom nadležnom za genetičke resurse po pitanju dostavljanja materijala i pružanja neophodnih informacija.
U biljnoj proizvodnji podrška se daje:
– za višegodišnje kulture: uzgoj i njega pojedinačnih (do 30) veoma starih stabala masline/čokota vinove loze ili zasada procijenjene starosti preko 200 godina (za masline preko 1000 godina), uzgoj i njega pojedinačnih stabala (do 30) ili zasada ostalih voćnih vrsta/sorti, koje su ugrožene genetskom erozijom;
– za jednogodišnje kulture: uzgoj ratarskih i povrtarskih kultura na površini većoj od 0,3 ha po uzgajanoj vrsti.
U stočarstvu podrškom je obuhvaćen: uzgoj buše u govedarstvu; zetske žuje, sore, pivske pramenke i ljabe u ovčarstvu i domaće balkanske koze i magaraca.
Zahtjev za podršku dostavlja se Ministarstvu isključivo na obrascu, koji se može preuzeti na internet stranici i u kancelarijama Ministarstva, uz Izvještaj relevantne naučno-istraživačke institucije koji sadrži: opis – istorijat, poštovanje principa dobre poljoprivredne prakse, naziv (sistematsku pripadnost), brojčano stanje, površinu, procijenjenu starost, ostvareni i planirani vid saradnje sa vlasnikom genetičkog resursa.
Rok za dostavljanje zahtjeva je 30. jun 2019. godine.
Ova informacija je dio kampanje koja se realizuje kroz projekat „Jača ruralna zajednica – razvijenije društvo“, koji se implementira partnerstvom NVO „Sjeverna zemlja“ iz Berana i NVO „Centar za seoski razvoj“ iz Petnjice. Projekat se realizuje sredstvima projekta CNVP organizacije „Ruralni razvoj vođen ruralnim organizacija civilnog društva“, koji je finansiran od strane Evropske unije.