OBJAVLJEN JAVNI POZIV ZA PODSTICAJNE MJERE ZA OBLAST TURIZMA ZA 2019/2020. GODINU

OBJAVLJEN POZIV ZA OČUVANJE AUTOHTONIH GENETIČKIH RESURSA U POLJOPRIVREDI
19 Juna, 2019
Podsticaj za stočare
6 Avgusta, 2019

NVO „Sjeverna zemlja“ iz Berana i NVO „Centar za seoski razvoj“ iz Petnjice žele da informišu sve zainteresovane poljoprivredne proizvođače i pružaoce usluga u seoskim domaćinstvima koja se bave turizmom da su Ministarstvo održivog razvoja i turizma i Nacionalna turistička organizacija raspisali Javni poziv za Program podsticajnih mjera za oblast turizma u vrijednosti od 800.000 eura.
Mjere bi trebalo da doprinesu unapređenju turističke ponude, povećanju prihoda u turizmu, produžetku sezone i povećanju zaposlenosti stanovništva.
Korisnici, među kojima su građani, seljani, privredna i sportska društva, pravna lica, nevladine organizacije, udruženja, lokalne turističke organizacije, moći će da apliciraju za nepovratna sredstva u šest oblasti.
Podizanje kvaliteta usluga u seoskim domaćinstvima jedna je od dvije stavke prve podsticajne mjere koja se odnosi na razvoj inovativnih turističkih proizvoda koji obogaćuju ponudu.
Prva mjera iznosi 190.000 eura. Druga mjera predstavlja sufinansiranje organizovanja udruženja izdavalaca privatnog smještaja, dok je treća predviđena za organizovanje manifestacija i iznosi 275.000 eura.
Četvrta mjera odnosi se na razvoj MICE (biznis) turizma, što će se sufinansirati do iznosa od 50.000,00 eura. Peta mjera je namijenjena promociji destinacije putem međunarodnih događaja u inostranstvu.
Novitet je mjera broj šest koja se odnosi na podršku subjektima koji promovišu tradicionalnu crnogorsku kuhinju i proizvode u Crnoj Gori i inostranstvu, za šta je namijenjeno 15.000 eura.
Detalje o pozivu građani mogu naći na sljedećem linku:
http://www.mrt.gov.me/vijesti/202681/Raspisan-javni-poziv-za-podsticajne-mjere-za-oblast-turizma-za-2019-2020-godinu.html
Rok za dostavljanje zahtjeva je 10. jul 2019. godine.
Ova informacija je dio kampanje koja se realizuje kroz projekat „Jača ruralna zajednica – razvijenije društvo“, koji se implementira partnerstvom NVO „Sjeverna zemlja“ iz Berana i NVO „Centar za seoski razvoj“ iz Petnjice. Projekat se realizuje sredstvima projekta CNVP organizacije „Ruralni razvoj vođen ruralnim organizacija civilnog društva“, koji je finansiran od strane Evropske unije.