NVO Sjeverna zemlja: Uručene nagrade novinarima i vrijedna donacija TO Berane

“Ponašaj se odgovorno, poštuj propise“
1 Aprila, 2024
Projekat “No Waist, More Chance” za pozitivne promjene za sjever Crne Gore
1 Maja, 2024

 

Nevladina organizacija „Sjeverna zemlja“ na svečan način obilježila je završetak projekta „Turističko-kulturna ruta Berana“, uručenjem nagrada za najbolje novinarske priče koje su promovisale turistički potencijal Berana, kao i vrijedne donacije Turističkoj organizaciji Berane.

Ovaj projekat, koji je obuhvatio niz aktivnosti, imao je za cilj unapređenje turističke ponude i doprinos ekonomskom razvoju lokalne zajednice. Realizovan je kroz program ReLOaD2, koji je finansiran od strane Evropske unije, a sproveden u partnerstvu sa četrnaest lokalnih samouprava, uključujući Berane i Andrijevicu, formirajući klaster „Zajedno za sjever“.

Gospodin Luka Kostić, predstavnik ReLOaD tima, ispred UNDP, istakao je značaj intenzivnog rada nevladine organizacije „Sjeverna zemlja“ na podizanju svijesti o turizmu kao ključnom faktoru razvoja Berana. On je kazao da je kroz ovaj projekat i umrežavanje turističkih aktera, predstavnika medija i drugih zainteresovanih pojedinaca, stvoren tim ambasadora Berana i promotera turističkih potencijala.

Među brojnim aktivnostima koje su sprovedene u proteklih deset mjeseci posebno se istakla studijska posjeta koja je okupila je 15 novinara/ki i influensera/ki iz Crne Gore, a čiji su utisci doprinijeli promociji brojnih lokaliteta, poput vodopada na Banjevcu koji je postao prava atrakcija.

Pored toga, organizovani su edukativni programi, tako da je  20 pružalaca turističkih usluga prošlo obuku o digitalnom marketingu, a preko dvadeset predstavnika/ca turističkih organizacija i drugih institucija sticali znanja o prezentaciji turističkih i kulturnih potencijala.

Najzapaženija aktivnost projekta bila je Konkurs za novinare i influensere za najbolju priču koja promoviše turistički potencijal Berana. Nakon nezavisne ocjene žirija, nagrade su dodijeljene za tri najbolja rada.

Prvo mjesto pripalo je novinarki Biljani Roćen Knežević , drugo mjesto osvojio je Tufik Softić i  treće mjesto Arnela Hajdarpašić, kojima je nagrade predao  predstavnik TO Berane Dražen Joksimović.

Na samom kraju današnje svečanosti, u ime NVO „Sjeverna zemlja“, Marinko Barjaktarović uručio je donaciju donaciju Turističkoj organizaciji Berane, u vidu  dvoje 3D naočara, kao najmodernijeg sredstva za promociju turističke ponude.