Održan okrugli sto posvećen klimatskim promjenama

Sjeverna zemlja i vrtić Radmila Nedić partnerski na očuvanju mrkog medvjeda
29 Maja, 2019
Obilježen 5. Jun – Svjetski dan zaštite životne sredine
8 Juna, 2019

U Beranama je održan okrugli sto pod nazivom “Klimatske promjene u Crnoj Gori“, kom su prisustvovali predstavnici relevantnih sekretarijata Opštine Berane, Arhus centra i nevladinih organizacija.
Osim analize negativnog uticaja klimatskih promjena na poljoprivredu, turizam, urbani razvoj, te kvalitet života, razgovarano je i o važnosti izrade Strategije adaptacije na klimatske promjene za opštinu Berane. Direktor Sjeverne zemlje je učesnike informisao da je krajem marta o.g. Organizacija uputila Inicijativu Predsjedniku opštine Berane kako bi se započela izrada pomenute Strategije.
Strategija adaptacije na klimatske promjene za opštinu Berane, je dokument koji bi na sveobuhvatan način sagledao stanje i potrebe u oblasti prilagođavanja na klimatske promjene, i definisao mjere adaptacije i mitigacije na iste. Donošenje takvog dokumenta bi stvorilo sve neophodne pretpostavke za održivi razvoj opštine Berane, naročito u pogledu unapređenja poljoprivrede, urbanog razvoja i turizma.
Tokom ovog događaja, pomenula se i namjera Organizacije da potpiše Memorandum o saradnji između NVO Sjeverna zemlja i Opštine Berane na polju implementacije klimatskih politika.
Takođe, na ovom Okruglom stolu je predstavljen i Priručnik primjera dobre prakse iz ove oblasti.
Okrugli sto se organizovao kroz projekat „Klimatske promjene – izazov budućnosti“, koji je finansiran kroz projekat “Zajedno za bolju klimu u Crnoj Gori” a realizuje se uz finansijsku podršku Evropske unije i Ministarstva javne uprave.